Finn zeiler Nicholas Heiner klaar voor strijd om olympisch startbewijs

26 maart 2019

Nicholas Heiner staat aan de vooravond van een belangrijk seizoen. De 29-jarige zeiler uit Enkhuizen wil dit voorjaar in de Finn-klasse een startbewijs afdwingen voor de Olympische Spelen van Tokyo in 2020. De voormalig wereldkampioen in de Laser-klasse kende een sterke winter en is klaar voor de opening van het Europese zeilseizoen op 1 april met de Princes Sofia Cup in Palma de Mallorca.

Twee zeilers, één ticket

In de zeilsport is er per klasse voor ieder land slechts één ticket beschikbaar. In de Finn klasse gaat de strijd tussen Nicholas Heiner en Pieter-Jan Postma. De beste van deze twee Nederlandse zeiler over twee evenementen: de Princes Sofia Cup van 1 t/m 6 april in Palma de Mallorca, Spanje en het Europees Kampioenschap van 13 t/m 18 mei in Athene, Griekenland zal het olympische ticket binnenslepen.

 

Heiner: “We hebben ons huiswerk gedaan, ik heb er alle vertrouwen in dat ik in staat ben om dat ene olympische ticket te bemachtigen. Het hele vorige seizoen hebben we constant gepresteerd, ik ben geen enkele keer buiten de top zes gefinisht. Daar haal ik vertrouwen uit. Het spelletjes is simpel, je moet wedstrijden winnen. Voor de neutrale volger zal het een mooie strijd worden. PJ en ik willen allebei winnen, het mooiste zou zijn als ik eerste word en dan mag PJ tweede worden.”

Sterker, fitter, beter

Heiner: “Tijdens de Europese winter hebben we aan de andere kant van de wereld de zomer benut om te trainen. In Nieuw-Zeeland en Australië hebben we een hele goede periode gedraaid met drie evenementen waarin we hele constante series hebben neergezet tot en met de eerste week van januari. In deze periode wisten we twee evenementen te winnen en zijn we één keer als tweede ge-eindigt. Tussendoor hebben we ook goed Finn specifiek aan mijn techniek gewerkt.”

 

“Daarna heb ik bewust een maand niet in de boot gezeten. Maar heb ik juist heel veel fysiek gedaan: veel op de fiets, veel op de roeimachine en veel in de sportschool. Daar merk ik zeker de voordelen van. Ik ben sterker, voel me fitter en dus gaat alles beter. We hebben de winter afgesloten met drie mooie weken trainen in Nieuw-Zeeland. Weer gewoon in de boot, de eerste dagen was het weer wennen aan het gevoel in de boot tijdens het hangen. Ik moest echt even mijn hangbenen terugkrijgen. Dat gevoel, die verzuring van het hangen en het pompen dat was weer even aanpassen. Ook zeil specifiek hebben we nog wat laatste dingen af kunnen tikken, ik heb echt weer een ontwikkeling doorgemaakt afgelopen winter.”

 

Nieuwe boot

Heiner: “We hebben afgelopen week een goede testsessie op Palma afgesloten. Naast mijn coach oud Finn-zeiler Mark Andrews (GBR) was ook Douwe Broekens mee, Douwe was vroeger mijn teamgenootje in de Laser. Met zijn drieën hebben we het nieuwe materiaal: een boot en twee nieuwe masten getest door veel met twee boten naast elkaar te varen. Dan varen we met name op snelheid. Het doel van dit soort testen is om te kijken of het nieuwe materiaal ook goed is of het werkt zoals we verwachten dat het werkt. Het materiaal waar we afgelopen seizoen mee hebben gevaren was goed. Daar hebben we het nu mee vergeleken. Op deze manier weten we dat ons nieuwe reserve materiaal nu ook goed is en hetzelfde doet als de andere setjes materiaal.”


 

Beslissing valt in Athene

Heiner vervolgt: “De laatste dagen hebben we in Palma echt weer gefocust op het varen van wedstrijdjes tegen anderen. Dat ging goed, we zaten er lekker in. We zijn nu met een goed gevoel voor een paar rustdagen thuis. Ik heb zin om straks weer terug te gaan naar Palma en aan die olympische trials te beginnen.”

 

“Ik weet dat we nu alles wat we onder controle kunnen hebben ook onder controle hebben. We hebben de zaken waar we aan wilden werken afgetikt, het materiaal is gecheckt, ik ben fysiek fit, mentaal fris en heb echt zin om te gaan racen op 1 april. Op 18 mei in Athene weten we wie er naar de Olympische Spelen in Tokyo mag. In Athene waar de eerste zomer Spelen ooit werden gehouden, mooi toch!”

Meer nieuws en updates

Op het WK 470 in een bizar einde pakken @AfroditeZegers en @LobkeBerkhout verdient de zilveren medaille.

#TeamAllianz
#VanClubnaarTokio
@TeamNLtweets

@Marvinandmiles