Carolijn Brouwer met all female crew in Sydney Hobart

22 november 2018

In Australië is donderdag de eerste volledige professionele vrouwen boot voor de legendarische Sydney Hobart Yacht Race aangekondigd. Onder de bemanningsleden onder andere de Nederlandse wereldzeilster van het jaar Carolijn Brouwer.

Het team: Ocean Respect Racing, Wild Oats X – 11th Hour Racing staat onder leiding van de Australische schipper Stacey Jackson. De Rolex Sydney Hobart Yacht Race gaat van start op tweede kerstdag, woensdag 26 december 2018.

Tweede Sydney Hobart voor Brouwer
Carolijn Brouwer: “Het is de eerste keer in 73 edities dat er een vrouwenteam volledig bestaand uit professionals aan de start verschijnt. We willen laten zien dat het mogelijk is om ons als vrouwen te meten met de mannen. Met de organisatie 11th Hour Racing hebben we daarnaast duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Stacey Jackson is onze schipper, ik zal stuurvrouw zijn.”

De 45-jarige Brouwer won eerder dit jaar de Volvo Ocean Race met het Dongfeng Race Team. Ook werd de in Australië woonachtige allround-zeilster verkozen tot wereldzeilster van het jaar en kreeg ze de prestigieuze Conny van Rietschoten Trofee voor beste Nederlandse zeilster. Op dit moment vaart Brouwer het WK A-cat.

Ocean Respect Racing wil meedoen voor overwinning
De 13-koppige bemanning van het Ocean Respect Racing team wil geleid door schipper Stacey Jackson op de 66 footer Wild Oats X serieus meedingen naar de eindoverwinning. Aan ervaring geen gebrek, de bemanning heeft in totaal 17 Volvo Ocean Races en maar liefst 68 Rolex Sydney Hobarts gevaren.

Aandacht voor schone oceanen
Naast de sportieve uitdaging heeft het team ook een maatschappelijk boodschap. Schipper Jackson: “Om met een volledig professionele vrouwelijke crew naar Hobart te kunnen varen is een prachtige kans. Als team zijn we trots om in de voetsporen te kunnen stappen van de niet full prof vrouwenteams die ons voor zijn gegaan. Tot Boxing Day zullen we intensief trainen als team. We zijn trots dat we het vrouwen zeilen kunnen promoten maar willen ook echt aandacht vragen voor de problemen die er zijn rond de vervuiling van onze oceanen.”

Crewlijst Ocean Respect Racing, Wild Oats X – 11th Hour Racing
 1. Stacey Jackson – AUS – Schipper
 2. Dee Caffari – UK – Reserve Person In Charge
 3. Carolijn Brouwer – NED – Stuurvrouw
 4. Libby Greenhalgh – UK – Navigator
 5. Sue Cafer – AUS – Trimmer
 6. Sophie Ciszek – AUS/US – Voordek
 7. Katie Spithill – AUS – Tactiek
 8. Vanessa Dudley –  AUS – Trimmer
 9. Bianca Cook – NZL – Trimmer
 10. Jade Cole – AUS – Pit
 11. Faraday Brooke Martin – AUS – Boat Captain
 12. Keryn McMaster – NZL – Main Trimmer
 13. Katie Pettibone – USA – Trimmer

Meer nieuws en updates

Op het WK 470 in een bizar einde pakken @AfroditeZegers en @LobkeBerkhout verdient de zilveren medaille.

#TeamAllianz
#VanClubnaarTokio
@TeamNLtweets

@Marvinandmiles