Vrouwen en kinderen eerst

19 november 2018

Het leven is vurukkelluk schreef Remco Campert in 1961. Een prachtig boek waarin Campert de lichtheid van het bestaan zeer aanstekelijk en aantrekkelijk opschrijft. Boodschap is: Maak er wat moois van. Het is maar even.

Geboorte en dood zijn de twee enige zekerheden, tussendoor lossen we kleine problemen op terwijl het leven voorbijgaat. Tenminste dat geldt voor de meesten van ons maar niet voor Bibian Mentel. Als een van de eerste professionele snowboarders wilde ze genieten van het leven maar ze wilde ook de beste zijn. Ze werd Nederlands kampioen, kreeg kanker en raakte haar onderbeen kwijt.

Bibian moest het eerste echte probleempje in haar leven even oplossen. Waarschijnlijk dacht ze, elke tegenslag is een kans. Zo ook deze. Verder als paralympisch sporter. Het regent zonnestralen. Nog een kleine hobbel op de weg, snowboarden moest nog wel paralympisch worden. Ook dat lossen we wel even op dacht Bibian. Alles lukte, de eerste Nederlandse paralympische wintersportmedaille was binnen. Je zou zeggen het geluk lacht haar toe, maar de kanker kwam terug.

Eeuwig glimlachend, altijd vriendelijk, en immer zichzelf wegcijferend. Voor iedereen heeft ze tijd en aandacht. Als een kapitein op een zinkend schip: Vrouwen en kinderen eerst.

Haar bekendheid gebuikt ze om de Mentelity Foundation op te richten om (top)sporten voor gehandicapte medemens mogelijk te maken. Ook dat lukt. Nieuwe Paralympische sporters worden gecreëerd. Vooral snowboarders, maar ook gehandicapten zonder topsport ambities groeien dankzij de eeuwige positieve energie van Bibian. Alles lukt, maar die verrotte kanker komt steeds terug.

Nu stopt Bibian met actief paralympisch snowboarden op het allerhoogste niveau. Goede keuze denk je dan, meer tijd voor jezelf en voor je familie en voor de nieuwe Mentellity Games. Maar Bibian zou Bibian niet zijn als ze zich niet ook wegcijfert voor een ander goed doel. Ze gaat aan de slag voor het Internationale Paralympische Comité. Ook daar gaat ze slagen, ook daar gaat Bibian het verschil maken. Officieel is Bibian klant van ons maar eigenlijk zijn wij elke dag bij Bibian in de leer om te begrijpen hoe je alles kan geven, jezelf kan wegcijferen en je doelen kan bereiken…


Simon Keijzer

Meer nieuws en updates

Op het WK 470 in een bizar einde pakken @AfroditeZegers en @LobkeBerkhout verdient de zilveren medaille.

#TeamAllianz
#VanClubnaarTokio
@TeamNLtweets

@Marvinandmiles